Vandalisering på vistet

Liksjuon Sámienseäbrries viste på Gammplatsen har återigen blivit vandaliserat. Den här gången har någon bestämt sig för att bryta sönder vår torkställning, för att sedan elda upp stora delar av den. Dessutom har man lämnat papperstallrikar och krossade glasflaskor efter sig, vilket utgör en fara inte bara för djur, men även de barn som ofta befinner sig på vistet.

Gårdagskvällens vandalism är inte unik.

Vi har under de senaste tre åren utsatts för skadegörelse i varierande storleksgrad vid åtminstone fyra andra gånger, och sett i sitt sammanhang, där inga andra byggnader på Gammplatsen utom de samiska har brutits sönder upprepade gånger för att delvis brännas upp eller slås sönder, kan vi inte tolka detta som någonting annat än ett hatbrott.

När man inte kan ge sig på oss samer direkt, så förstör man helt enkelt våra byggnader istället.

Om någon har mer vetskap om gårdagskvällens händelser, så får ni gärna höra av er till föreningens ordförande. En polisanmälan kommer att upprättas under dagen, men av erfarenhet vet vi att dessa tyvärr sällan leder till någonting utan konkreta vittnesmål.

Med det sagt vill vi understryka att vi i Sameföreningen inte har någonting emot att folk nyttjar grillplatsen på vårt viste, vi förstår att folk vill ta vara på och njuta av det fina väder vi nu har, men vi förutsätter att de som gör detta behandlar vistet med respekt, och att de tar med sig sina sopor när de lämnar samma plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s