Samiska ungdomar i Västerbotten ger ut bok på tre språk

Under våren 2018 träffades ett trettiotal syd- och umesamiska ungdomar från hela Västerbotten för ett språkbad i Lycksele, arrangerat av Lycksele Kommuns lärare i samiska. Vid språkbadet skrev ungdomarna dikter, som nu bearbetats och sammanställts till en bok på tre språk.

Boken ”Noerh Tjaelieh / Nuarah Tjállieh – Unga Samer Skriver” är ett välbehövligt tillskott till den samiska litteraturskatten – idag ges det i snitt ut en bok på samiska vart femte år i Sverige – och visar hur samiska ungdomar använder sig av sina språk idag för att på så sätt garantera de samiska språkens fortlevnad.

Idag talas umesamiska som modersmål av färre än 20 personer, medan de sydsamiska modersmålstalarna utgör en grupp på mindre än 600 personer. Däremot finns det ett stort intresse för att revitalisera de samiska språken bland dagens unga samer, vilket denna bok så tydligt visar.

Det trettiotal ungdomar som deltagit i projektet kommer från hela Västerbotten, och tillsammans med lärare från Lycksele och Vilhelmina, samt språkinspiratörer från det samiska språkcentret i Tärnaby, har man skapat ett välbehövligt tillskott till det samiska litteraturutbudet, där dikter om vardag, språkglädje och kärlek på syd- och umesamiska blandas om vartannat, ackompanjerat av översättningar till svenska. På så sätt blir boken inte bara en inblick i unga samers tankevärld, men också användbar som läromedel för två av Saepmies allra minsta och mest akut hotade språk. Lärarna som arbetat med ungdomarna menar att det är viktigt att det skapas litteratur och läromedel för unga samer på deras egna villkor, och att det finns litteratur på samiska som är lättillgänglig för alla samer, vare sig de är första- eller andraspråkstalare.

”Jag hoppas att boken kommer att stärka våra ungdomar i deras identitet som samer, samtidigt som jag är övertygad om att vi, genom att lyfta ungdomarnas egna texter och publicera dem i bokform, inspirerar dem att fortsätta att aktivt arbeta med sina språk i framtiden, både muntligt och skriftligt”, säger Johan Sandberg McGuinne, förstelärare i samiska i Lycksele Kommun, tillika bokens redaktör.

Boken ges ut av Liksjuon Sámiensiäbrrie, som i dagsläget gett ut i snitt en samisk bok om året sedan 2015, och presenteras under föreningens årliga samiska vecka Biejvieh på Lycksele Bibliotek den 27 september, klockan 18.00. Under kvällen bjuds det på tårta, tal och diktläsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s