Återbegravning i Lycksele

1950 stals ett 30-tal samiska skallar från den gamla kyrkogården på Gammplatsen i Lycksele. I dagarna har ett arbete inför det återbördande i försoning som skall ske den 9 augusti 2019 påbörjats.

Vi vill med detta meddelande göra er medvetna om den försoningsprocess som kommer att pågå under året, och vill bjuda in deltagare från sameföreningar i vårt traditionella närområde till ett möte under den samiska veckan i Umeå, v. 10.

Det är viktigt att detta möte kommer till stånd och att det får bli en arena där förståelse, trygghet och empati är ledord. Vi vill att så många som möjligt av de samer som idag bor i eller har sina rötter inom gamla Åsele och Lycksele Lappmark, tillika Laisbyn, erbjuds möjlighet att delta i försoningsprocessen och därför är det av vikt att representanter från våra föreningar deltar i mötet.

Redan idag kan föreningarna med fördel samtala sinsemellan om hur de vill delta i och påverka detta arbete, då återbördandet i försoning som skall ske i höst kommer att bli vägledande för andra försoningsprocesser i framtiden.

Mer information kommer inom kort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s