Samisk examen i Lycksele

Samiskundervisningen i Lycksele har gett goda resultat. Bland årets nior fanns ett stort antal samiska elever, varav fyra studerat syd- och umesamiska, samt samisk slöjd integrerat i sin grundskoleutbildning. På gymnasiet fanns två nordsamiska studenter som lämnar skollivet bakom sig, efter att ha läst samiska på den högsta nivå som idag går i Sverige utanför universitetet.

Julia Baer och Anne Kristina Anti tog den 14 juni 2019 studenten med slutbetyg i Nordsamiska, steg 5. Det är första gången någonsin som elever ifrån Lycksele Kommun läst samiska på denna nivå. I Sverige läser ytterst få samiska elever sitt modersmål på gymnasiet, vilket gör de två eleverna unika, inte bara i kommunen men också på den svenska sidan av Sápmi.

Hilding Kraft gick samma dag ut nian som den förste umesamiske eleven någonsin i kommunen med slutbetyg i sitt modersmål, efter att det umesamiska språket fått en godkänd ortografi. Tillsammans med tre andra elever, Tilde Renman, Linnéa Sjöström och Emilia Haller, fick han motta ett nyinstiftat stipendium från Liksjuon Sámiensiäbrrie.

Föreningen har med glädje sett den positiva utvecklingen som samiskundervisningen i kommunen har, och vill med stipendiet ”Maadtoe” uppmuntra fler samiska ungdomar att studera sina modersmål och delta i den integrerade samiskundervisningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s