Nils Johannes Renström – Högtid

Image may contain: ‎text that says "‎13-15 15 SEPTEMBER 2019 HOG SKELLEFTEA En hylningshelg till minnet BYGDEA av spelmannen Johannes Renström UMEA Mااigா...*.‎"‎

Den samiske spelmannen Nils Johannes Renström (1857–1886) var under sin levnad känd som den främste storspelmannen i norra Västerbotten. Berättelserna om hans vidunderliga fiolspel har levat vidare bland människor ända in i vår tid.

Renström mördades av en annan spelman – men gärningsmannen fick bara två års fängelse, och Renström begravdes utan ceremoni och klockringning på en avskild del av kyrkogården.

För att hedra Nils Johannes Renström och så långt som möjligt även medverka till hans upprättelse anordnas konserter och en minneshögtid i tre Västerbottenskommuner, Skellefteå, Robertsfors (Bygdeå) och Umeå den 13 till den 15 september 2019.

Konserten i Bygdeå Kyrka, den 14 september, kl 14.00 är gratis, så passa på att åka dit! Kanske kan folk till och med samåka dit? Det blir säkert ett trevligt tillfälle att få umgås, och samtidigt få lyssna på fantastisk musik framförd av flera duktiga musiker, såsom Katarina Barruk, Thomas Andersson och Leif Stinnerbom.