Biejvieh!

Vecka 39 (23/930/09 2018). I år anordnar Liksjuon Sámiensiäbrrie anordnar återigen samisk vecka! För mer information, besök Fahkoeh! på Facebook.

MÅNDAG / MÅANTA

Årets Fahkoeh! inleds med utställningen ”Ung i Saepmie” på Lycksele Bibliotek. Utställningen kommer sedan att stå fram tills höstlovet.

Samma dag öppnas även den samiska slöjdutställningen för barn, den populära Rajden, visas på Finnbacksskolan.

Årets samiska slöjd- och berättarcafé börjar kl. 18.30 på Vuxenskolan samma kväll. Dit är alla som är intresserade av att slöjda på egna projekt, och träffas på ett lättsamt sätt välkomna. Berättarcafét är en fortsättning på vår populära Thea-dag.

Givetvis bjuder vi även på gott samiskt fika!

TISDAG / DÄJSTA

Samisk barktagning
Föreläsning på Skogsmuseet, 18.00 FLYTTAD TILL MÅNDAG DEN 1 OKTOBER, KL. 18.00

Barktagning är en gammal tradition som överlevt länge bland samer. De visste att bark var nyttigt och har skördat och ätit tallbark i tusentals år. Modern forskning visar att innerbarken innehåller både stärkelse och mineraler, framförallt kalcium. Barken krossades till flingor som ströddes över kött och fisksoppor där den hade en förtjockande effekt.

Under våren är innerbarken särskilt välsmakande och innehåller mer socker än under övriga året. Om den rostas blir den ännu sötare. Förutom att visa redskap och metoder kommer dagen att handla om vad forskningen på barktäkter kommit fram till och vad äldre barktäkter i skogen kan berätta.

 

ONSDAG / GASKEVÅHKOE

Den 26/9 drar vi åter igen igång med samiska ungdomsträffar i Lycksele. Om du är mellan 13 och 20 år gammal så är du välkommen att vara med på våra träffar, som börjar med en lära-känna-varandra-träff kl. 18.00 med pizza och häng på Lycksele Bibliotek.

Alla samiska ungdomar är välkomna, och det finns pizza till alla som anmäler sig innan den 24 september.

Buerie båeteme!
Buerestbåhtieme!

TORSDAG / DUARSTA
Image may contain: one or more people and text

På torsdagskvällen, klockan 18.00 bjuder vi in alla intresserade till Lycksele Bibliotek för en högtidlig kväll med fikamingel i litteraturens tecken. Vi är speciellt glada över att få presentera diktsamlingen ”Nuarah Tjállieh / Noerh Tjaelieh”, som innehåller helt nyskrivna dikter på tre språk – sydsamiska, umesamiska och svenska – skrivna av ungdomar från hela Västerbotten.

Vi är mycket stolta över att kunna presentera en bok helt skriven av ungdomar som aktivt arbetar med att ta tillbaka sina hjärtespråk, och vi hoppas att ni också kommer att tycka om vår bok.

Under kvällen, som inleds med fika och mingel, så kommer vi även att få lyssna på diktläsning och en kort föreläsning om varför samisk litteratur behövs i vårt samhälle, och för de som vill så finns även möjlighet att se utställningen ”Ung i Saepmie” som visas på biblioteket hela veckan, och oktober ut.

FREDAG / BEARJADAHKE
Internationella Språkdagen
Alla högstadie- och gymnasieelever kommer att delta i en halvdag med fokus på språk på Tannbergsskolan. De samiska eleverna deltar också.
Samisk kåtaby och rengärde
Under fredagen byggs en kåtaby upp i centrum. Vi kommer även att ha ett rengärde, dit vi välkomnar alla förskolor i Lycksele! Kom och hälsa på J-K:s renar, och mata dem med renlav.
Samedans
Image may contain: 1 person, text

Nu är det äntligen dags för årets händelse i Lycksele!

Den 29 september slår Liksjuon Sámiensiäbrrie upp dörrarna till en helkväll med enastående mat och musik på Hotell Lycksele. Vi snackar Samedans enligt konstens alla regler – helt enkelt en utekväll som man bara inte får missa.

Kvällen börjar med en fantastisk meny, tillagad av den samiske, prisbelönte kocken och slöjdaren Kristoffer Åström, som kom tvåa i Sápmi Awards både 2012 och 2013.

Därefter öppnar vi upp lokalen för dans! På scen står den nyskapande samiska artisten Natalie Carrion med sitt band, och vi kan lova er rader av hits från musikern som skrev årets samiska låt 2017.

Med rötterna i Sápmi och på den lilla karibiska ön St. Croix, och en uppväxt i Lycksele och Umeå har Natalie gått från att vara en gatumusikant med ett tydligt mål, till att bli en av Sápmis idag främsta unga artister. Hon har spelat på festivaler runt om i Skandinavien och har under hösten gått att se som programledare i SVT-programmet ”Jag Röstar”.

Hennes musik kan beskrivas som en fräsch mix av singer-songwriter och pop, fast rotad i en flerkulturell nutid och historia, där det karibiska och samiska har en självklar plats.

Kvällen avslutas med dans till långt in på småtimmarna.

Lycksele Sameförening är mycket stolta över att äntligen kunna få bjuda in er till samedans, och vi är mycket tacksamma för vårt samarbete med Hotell Lycksele. I dagens samhälle är det så viktigt att vi kan skapa arenor där vi kan umgås med varandra på våra egna villkor.

Alla är välkomna, och vi hoppas att denna kväll kan bli ett trevligt minne som skapar nya kontakter och fördjupar redan gamla vänskapsband i Sápmi.

Leg-kontroll och 18-årsgräns

Kostnad:

Förköp: 295 SEK (middag ingår, biljett köps på Hotell Lycksele)
I dörren: 395 SEK (middag ingår)
Eftersläpp från 21.00: 100 SEK

Under helgen finns också möjlighet att boka paketpris på boende och samedans på Hotell Lycksele.

LÖRDAG / LAAVARDAHKE
På lördagen är vår samiska kåtaby i Parken Renen öppen. Kom dit, pröva på att kasta lasso, ta det lugnt och passa på att hälsa på nya och gamla vänner.

________________________

1 tanke på “Biejvieh!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s