Biejvieh!

Biejvieh! – Samiska dagar i Lycksele
Biejvieh! – Saemien kultuvre-våhkoe Liksjosne

Under Fahkoeh – Liksjuon Biejvieh kommer samisk mat att serveras på de olika skolorna i Lycksele Kommun.

Under veckan är även ”Vuömien Sámieh – Samer i Skog” öppen som vanligt, och för den som inte besökt Skogsmuseets samiska utställning kan jag verkligen rekommendera att man tar sig dit. Några av höjdpunkterna i utställningen är en av de första böckerna på samiska, en återlämnad, en gång stulen, helig trumma, en benkalender, en makalös knivsamling, unika, hundraåriga jojkar, protestkonst och snygga bandgrindar.

Och tycker du om böcker och tidningar på samiska är ett besök på biblioteket i Lycksele ett måste under vecka 39 – då kommer nämligen bibliotekarierna att synliggöra de böcker och tidningar på samiska som vi har lite extra.

Program

Skogsmuseets samiska utställning ”Vuömien Sámieh” och bibliotekets samiska boksamling är öppen för besökare under hela veckan.

PROGRAM

I år anordnar Liksjuon Sámien Siäbrrie anordnar för femte året i rad sin populära samiska vecka som avslutas med festivaldelen Fahkoeh! Helgprogrammet släpps i veckan, men redan nu kan ni läsa veckoprogrammet här nedan. För mer information, besök Fahkoeh! på Facebook.

MÅNDAG MÁNNUODAHKA

Årets Fáhkoeh! inleds med ett café för äldre i Lycksele med omnejd på Lycksele Bibliotek kl. 13-16.00

Samma dag premiärvisas även ett samiskt konstverk i parken Renen i centrala Lycksele, och den samiska slöjdutställningen för barn, den populära Rajden, visas på Finnbacksskolan.

Årets café är en fortsättning på vår populära Théa-dag, men förlagd till början av v. 39 (Thea-dagen firas normalt den 23 september) för att på så sätt kunna vara en del av vår samiska vecka.

Vid årets café kommer vi att läsa ur Karin Stenbergs alltid lika aktuella bok ”Dat läh mijen situd” (”Detta är vår vilja”) från 1920, samt titta på den gripande dokumentären om Mattias Andersson från Tärnaby, och den sydsamiska, episka jojken ”Renhjorden på Oulavuolle”.

Givetvis bjuder vi även på gott samiskt fika!

TISDAG / DIJSTAHKA

Mitt samiska koltalbum
Lär dig mer om din samiska familjehistoria! Studiecirkeln som börjar under kvällen ska utmynna i en utställning med bilder, texter och koltar som vi sytt under kursens gång. 
Vi utgår från bilder på vår egen familjs samiska kläder under år 1910-1920, beställer gemensamt material och får lära oss mönsterkonstruktion för att sedan sy upp vår egen kolt. De första träffarna har också inslag med släktforskning, samisk och västerbottnisk historia generellt. Totalt träffas vi 12 gånger.
 
Start: tisdag 27/9 kl 18.30.
Ledare: Anne Wuolab.
Deltagaravgift: 2000 kr. I avgiften ingår allt material
För anmälan och mer info, kontakta SV, tel 0950-12585, eller maila lycksele@sv.se
 
Arr: Lycksele sameförening, Studieförbundet Vuxenskolan
ONSDAG // GASSKAVAHKKUO
Tillsammans med Lycksele Kommun arrangerar vi en konferens om förhållandet mellan samer och den svenska kyrkan, där fokus ligger på försoning och repatriering. Mer information kommer!
TORSDAG / DUORSTAHKA
Vi är stolta över att kunna presentera ett retrospektiv med den samiska filmaren och Lycksele-dottern Ann Holmberg. på Medborgarhuset i Lycksele. Vi ser på filmer och får delta i ett intimt samtal med Ann om hennes liv som filmare. Mer information kommer!
FREDAG / BIERJIEDAHKA
Som vanligt inleds helgen med ett samiskt språkbad för alla samiska elever i kommunen. Samma dag öppnar vi vårt samiska viste i centrum, med renar från JK Event. Mer information om dagen kommer!
LÖRDAG / LÁVVUODAHKA
Lördagens hela festivalprogram släpps under veckan! En del av programmet går dock redan nu att läsa här:

För femte året i rad arrangerar vi i Liksjuon Sámien Siäbrrie en samisk festivalvecka, och i år är det fjärde gången som det byggs upp ett samiskt viste på Kyrkstugornas Backe bakom MB, och under lördagen kommer detta samiska viste att, precis som vanligt, sjuda av aktiviteter. Vi ser fram emot att få välkomna er till vår marknadsplats, där vi bland annat kommer att ha renar i gärde, samt sälja samisk mat, och slöjd.

Kl. 10-18: Marknadsområdet är öppet.

Kl: 10-18: Jon-Krista Jonsson har med sig renar till vårt gärde, och det finns chans att både klappa och mata renarna under dagen. Barn och vuxna är välkomna. Under dagen håller vi även en frågesportstävling om renar, där det finns chans att vinna ett fint pris.

Kl. 11-17: Sameslöjdstiftelsen finns på plats och informerar om sitt arbete med samisk slöjd och kvalitetsmärkning. På plats finns Sameslöjdstiftelsens visnings-rajd, en ”festivalvariant” av barnens rajd, som visades för kommunens lågstadieskolor i fjol, och som var mycket uppskattad av såväl barn som vuxna.

 

Kl. 14.00: Lassokastning för barn. Kom om tävla, första-priset är ett presentkort om 500 kronor!

Kl 13.00: Samisk barnboksläsning på Lycksele Bibliotek.

Kl. 15.00: Kvalificering för Lassokastningstävlingen där förstapriset är 4000 kronor kontant! Nya tävlande kan kvala in till finalen, som kommer att hållas 16.30.

16.30: Lassokastningsfinal i Länscupen, med fina priser. Första priset är 4000 kronor kontant!

Nätverksträff mellan Sameföreningar i länet. Såhkie Sameförening sponsrar årets träff i Lycksele.

Annonser

One thought on “Biejvieh!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s