Biejvielåhkoe – Kalender

 

Vecka 39 (26/9-1/10 2016). I år anordnar Liksjuon Sámien Siäbrrie anordnar för femte året i rad sin populära samiska vecka som avslutas med festivaldelen Fahkoeh! Helgprogrammet släpps i veckan, men redan nu kan ni läsa veckoprogrammet här nedan. För mer information, besök Fahkoeh! på Facebook.

MÅNDAG 

Årets Fáhkoeh! inleds med ett café för äldre i Lycksele med omnejd på Lycksele Bibliotek kl. 13-16.00

Samma dag premiärvisas även ett samiskt konstverk i parken Renen i centrala Lycksele, och den samiska slöjdutställningen för barn, den populära Rajden, visas på Finnbacksskolan.

Årets café är en fortsättning på vår populära Théa-dag, men förlagd till början av v. 39 (Thea-dagen firas normalt den 23 september) för att på så sätt kunna vara en del av vår samiska vecka.

Vid årets café kommer vi att läsa ur Karin Stenbergs alltid lika aktuella bok ”Dat läh mijen situd” (”Detta är vår vilja”) från 1920, samt titta på den gripande dokumentären om Mattias Andersson från Tärnaby, och den sydsamiska, episka jojken ”Renhjorden på Oulavuolle”.

Givetvis bjuder vi även på gott samiskt fika!

TISDAG

Mitt samiska koltalbum
Lär dig mer om din samiska familjehistoria! Studiecirkeln som börjar under kvällen ska utmynna i en utställning med bilder, texter och koltar som vi sytt under kursens gång. 
Vi utgår från bilder på vår egen familjs samiska kläder under år 1910-1920, beställer gemensamt material och får lära oss mönsterkonstruktion för att sedan sy upp vår egen kolt. De första träffarna har också inslag med släktforskning, samisk och västerbottnisk historia generellt. Totalt träffas vi 12 gånger.
 
Start: tisdag 27/9 kl 18.30.
Ledare: Anne Wuolab.
Deltagaravgift: 2000 kr. I avgiften ingår allt material
För anmälan och mer info, kontakta SV, tel 0950-12585, eller maila lycksele@sv.se
 
Arr: Lycksele sameförening, Studieförbundet Vuxenskolan
ONSDAG
Tillsammans med Lycksele Kommun arrangerar vi en konferens om förhållandet mellan samer och den svenska kyrkan, där fokus ligger på försoning och repatriering. Mer information kommer!
TORSDAG
Vi är stolta över att kunna presentera ett retrospektiv med den samiska filmaren och Lycksele-dottern Ann Holmberg. på Medborgarhuset i Lycksele. Vi ser på filmer och får delta i ett intimt samtal med Ann om hennes liv som filmare. Mer information kommer!
FREDAG
Som vanligt inleds helgen med ett samiskt språkbad för alla samiska elever i kommunen. Samma dag öppnar vi vårt samiska viste i centrum, med renar från JK Event. Mer information om dagen kommer!
LÖRDAG
Lördagens festivalprogram släpps under veckan!
24/10 Siri Broch Johansen presenterar boken Elsa Laula Renberg – historien om samefolkets stora Minerva på biblioteket i Lycksele.
30/11, kl 19.00: Teater Dagbrott. Riksteatern och Giron Sámi Teáhter på MB.

_________________________________________________________________

Samer i skog

I anslutning till Huggarepoken visas utställningen Vuömien sámieh/Samer i skog från och med 15 juni 2014. Den handlar om skogens betydelse – för boplatsen, renbetet, maten, hantverket, själen och symbolerna. Den utgår från den unika samlingen Samiska skatter som Sparbanksstiftelsen Norrland deponerat på museet. I den nya utställningen visas också ett särskilt laddat samiskt föremål från Lycksele lappmark, vilket hamnat på museum i Stockholm. Annat att upptäcka blir till exempel en knivkarusell och gamla jojkar inspelade i Lycksele, men också de mer dystra avsnitten i samisk historia. Många fotografier visas.

________________________

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s