Vad händer i Saepmie ?

Utställning Made in Sápmi

2018-04-27 – 2018-10-14

Jamtli, Östersund

Made in Sápmi En vandringsutställning om duodji, traditionellt samiskt hantverk, och ny samisk formgivning, producerad av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum och Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji. I utställningen visas mångfalden och bredden i den samiska slöjden, formgivningen och kulturen och som skildrar spännvidden mellan tradition och förnyelse och speglar aktuell samisk slöjd mot en kulturhistorisk bakgrund.

Kvinnor och Renskötsel

6-7 oktober
Umeå

Sametinget ordnar raeriestallah/seminarium om kvinnor & renskötsel i Umeå 6-7 oktober. Anmäl dig nu! Välkommen! https://www.sametinget.se/raeriestallah

Fokus Sápmi

2018-09-22 – 2019-01-12

Lindforska huset på Kulturen i Lund 

I höst öppnar vi en ny utställning som tar sin utgångspunkt i de samiska föremål som finns i museets samlingar.

Vi har arbetat aktivt för att hitta personer och familjer med anknytning till vår samiska samling. Ledtrådarna har varit ett namn här och var, en signatur eller initialer i materialet.

En av de personer som nu träder fram är en samisk man från Härjedalen, Jon Elias Jakobsson. Ett antal silverföremål som museet köpte i början av 1900-talet har tillhört honom. Jon Elias Jakobsson föddes i Norge, men levde senare mestadels på svenska sidan av Sápmi i Härjedalen. Han ägde renar, drev ett stort jordbruk och hade ett stort hushåll. ”Jojakobsgubben”, som han kallades, har många släktingar i livet än idag.

En annan person som inte heller varit så omskriven tidigare är lärarinnan och läromedelsförfattaren Stina Gaup Westerlund. Henne lärde museet känna genom en praktikant på museet, Evelina Kallträsk. Stina Gaup Westerlund var hennes gammelfarmor.

Utställningen kommer visa ett urval av de samiska föremålen, sätta in dem i ett historiskt sammanhang och också knyta an till nutiden. Vi har tagit del av ny forskning kring samernas historia, och vi kommer också att visa exempel på nutida samiska kulturella uttryck.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s