Pressmeddelande: Alla ska känna att Lycksele är en del av Sápmi

lse_kommun4-f_5

Under en hel vecka kan medborgarna i Lycksele kommun känna av den samiska närvaron när Lyckseles sameförening anordnar Liksjuon Biejvieh- Samiska kulturdagar. Allt från skolmat, undervisning till utställningar och marknaden kommer att ha samiska influenser. Förutom dessa intensiva samiska dagar jobbar hela kommunen med det samiska året runt.

– Ett av målen som Lycksele kommun har i sitt måldokument för 2015-2018 är att alla ska känna att Lycksele är en del av Sápmi. Det betyder att den samiska närvaron ska stärkas och det gör den bäst med hjälp av förening-, näringsliv och tillsammans med myndigheter, säger Mikael Jakobsson som själv är same, kommunpolitiker och en av eldsjälarna som arbetar för samiska i kommunen.

Hela Lycksele kommer att märka att det är Biejvieh, som smygstartade onsdagen förra veckan med Emma Sandbergs utställning – Mov Giele lea mov Silpe som betyder mitt språk är mitt silver. Måndag är det slöjdcáfe och onsdag uppmärksammar vi Theadagen med Thea Viklunds dikter på samiska på biblioteket. Utställningen Slöjdande ord har vernissage på torsdag. Marknadsfredagen bygger vi upp samevistet i parken bakom Medborgarhuset där det kommer att sjuda av aktiviteter som försäljning av samisk mat, renar, workshop i jojk, samisk mat, lassokastning och på biblioteket kommer barnböcker att läsas på samiska. På lördagkväll visas utomhusbio 7 sámi stories, som är sju samiska kortfilmer säger Anne Wuolab, ordförande i sameföreningen. Veckan avslutas på måndagen den 28 september med dagbio och joikworkshop på kvällen.

I skolan som är samisk integrerad erbjuder kommunen modersmålsundervisning i syd-, ume- och nordsamiska med 120 minuter i veckan och målet är att alla klasser ska ha en aktivitet där de lär sig om samer och samisk historia. Det är aktiviteter som att besöka rajden och temadagar på Gammplatsen där vi lyfter samisk- och lokalhistoria. Våra samiska elever får även lära sig att stycka renar och lära sig laga samisk mat. Vi har samisk personal som tillsammans med ordinarie personal i slöjden integrera samisk slöjdande på ett naturligt sätt. Förutom samiska tillgodoser vi även modersmålsundervisning på arabiska, finska, ryska, spanska, swahili, thailändska, tigrinja och tyska säger Samuel Lundström, verksamhetschef för förskolan och skolan.

I kommunen arbetar vi med att synliggöra samiska med skyltning av kommunens byggnader och nu finns renhornen i rondellen. Renhornen symboliserar att nu på hösten samlar de stora tjurarna ihop vajorna under brunsttiden. Det här året har vi arbetat med informationsinsatser om samer, fördomar och samisk historia till politiker, lärare och nu i november även för förskolepersonal. På förskolorna där vi har samiska förskolebarn jobbar vi nu under hösten att profilera avdelningar mot det samiska, säger Marita Stinnerbom, samisk samordnare.

Hela programmet finns på lyckselesameforening.wordpress.com/biejvieh

Kontakt

Marita Stinnerbom
Samisk samordnare
0950-16627

Anne Wuolab
Ordförande Lycksele sameförening
070-597 91 19

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s