En historisk händelse

Mikael Jakobsson, ordförande för Lycksele sameförening, är en av dem som kämpat för att få till en repatriering ända sedan kranierna kom till Västerbottens museum 2013.

– Jag är inte ett dugg religiös men jag känner mig glad över att de får komma tillbaka. Mest troligt är någon av dem mina förfäder, därför känns det jättebra, säger Mikael Jakobsson.

På fredag, den 9 augusti, på Urfolkens dag sker ett återbördande av 25 kranier som grävts upp ur sina viloplatser på gammplatsen i Lycksele. Flera olika aktörer samarbetar, förutom Lycksele sameförening också Svenska kyrkan, Sametinget, Västerbottens museum och Lycksele kommun.

Den gamla begravningsplatsen, gammplatsen, användes under 1600- och 1700-talen, dit samerna i områdena kring Vindelälven, Umeälven och till viss del även Ångermanälven var skyldiga att begrava sina döda. Under två somrar i rad, 1950 och 1951 gjordes arkeologiska utgrävningar och de mänskliga kvarlevorna som grävdes upp skickades till historiska museet för forskning. 2013 kom kvarlevorna till Västerbottens museum i Umeå, museet tog kontakt med Lycksele sameförening och sen dess har en process om återbördande varit igång.

– I början tänkte jag att det är väl enkelt att återbörda kvarlevor till en kyrkogård men eftersom det finns så många lagar att ta hänsyn, som att det nu är fornlämningslagen och inte begravningslagen som gäller, har arbetet stundtals varit jobbigt, säger Mikael Jakobsson.

Ingrid Inga, ordförande i Svenska kyrkans samiska råd, har under många år följt arbetet med att få tillbaka mänskliga kvarlevor som finns runtom på olika museer och institutioner. Hon säger att processen i Lycksele kan vara en god förebild för hur man ska arbeta framöver med återbördanden och menar att det är viktigt att processen kommer igång på riktigt. Ingrid Inga förväntar sig att staten tar ansvar och finansierar dem eftersom det är staten tillsammans med kyrkan som har grävt upp alla dessa gravar.

– När andra urfolk runt om i världen kräver tillbaka mänskliga kvarlevor som finns i svenska institutioner, då är staten med, håller ceremonier och skickar tillbaka dem men när det gäller samiska kvarlevor, då går det trögt. Jag tycker att det visar vad staten fortfarande anser om samerna, säger Ingrid Inga.

Ingrid Inga kommer att närvara i Lycksele under ceremonin och tycker det känns bra att dessa individer får frid och komma tillbaka dit där de blev uppgrävda men det kommer vara en dag med mycket känslor.

– Det kommer vara en tung dag, tror jag och jag hoppas verkligen att ansvarig minister är på plats för att delta, se och uppleva och förstå hur viktigt det är för samerna att samiska mänskliga kvarlevor återbördas, säger Ingrid Inga.

(c) SR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s